EN UNNSKYLDNING

Hei! Jeg har brukt den siste timen på å prøve å få svart alle på Instagram som har sendt meg meldinger, og følte det er på tide å skrive et blogginnlegg også. Med en ordentlig unnskyldning. Det hjelper lite med Instagramstories og svar på private messages, og det hjelper kanskje ikke mer med et blogginnlegg. Helst hadde en personlig unnskyldning til hver og en vært best, men det blir kjapt litt vanskelig. 

Hip hop listen min, har hatt et navn som inneholdt et ord som har en lang og grusom historie bak seg, og som ja – er rasistisk. Listen er ganske gammel, men det har ingenting å si. Navnet på den ble laget uten å tenke seg om, what so ever. Men det hjelper ikke. At jeg ikke tenkte meg om. At det ikke var meningen å støte noen, eller provosere noen. For når det er akkurat det som ender opp med å bli resultatet, er det ingen vits i at “det aldri var meningen”. Det fremstår så utrolig idiotisk, og det er det også. Sinnsykt lite voksent av meg, og selv om listen er gammel skulle navnet blitt endret for lenge siden. Eller – det skulle aldri blitt skrevet der in the first place. Men den feilen er gjort, og det er en veldig, veldig hensynsløs feil av meg. Det var en ignorant ting av meg å gjøre.

Noen spurte meg “men hvorfor?”, og det er et så godt spørsmål. SI det, liksom. Dette er absolutt ikke et forsøk på en unnskyldning, men listene mine (disse er ikke public da) heter ganske mye usakelig – som “reise hoe”, “fetta på skrot festival” og “brønnøy oldschool rån”. Det gir ingen mening. Men det betyr ikke at dette skulle blitt en spilleliste, og jeg skulle tenkt på det. 

Det jeg skal skrive nå var jeg usikker på om jeg skulle ta med i dette innlegget, fordi det blir så “hvit priviligert jente prøver å ro seg unna og få tilbake goodwill”. Men det er så vondt å se at så mange tror jeg er rasist. Rasisme er det slemmeste, mest harry, og jævligste som finnes. Og jeg har aldri i mitt liv vært rasist, og prøver å ta den kampen så mye jeg kan. Og det håper jeg virkelig dere forstår – at dette er ikke noe en rasist gjorde, men noe en fjern og ignorant person gjorde, som et stort feiltrinn. 

Men det er ikke meg det er synd i, og det er jo forståelig at folk kan tro jeg er rasist i dag. Men det viktigste for meg er å møte, og forstå følelsene til alle som fikk vonde følelser, ble provosert og/eller støtt av min hensynsløshet. Og det er vel egentlig det jeg vil si – unnskyld så utrolig mye. Jeg tar 100% selvkritikk på det, og jeg kan bare prøve å se for meg hvordan det må føles. Jeg skjønner at folk reagerer, og jeg skulle skjønt det lenge lenge før. Og det er bra at folk reagerer! Det er viktig å slå ned på, og selv om det er mye slemt i innboksen min er det stort sett personer som sier i fra på skikkelig måte, og lar meg vite at det ikke er greit. Dere er bra folk! Tinashe (tinashewilliamson på Instagram) var en av de som kontaktet meg, og spurte hva dette var, og vi har hatt en veldig fin samtale de siste timene. Det samme med flere som la ut stories om det, har gitt meg tilbakemeldinger, snakket og jeg har absolutt lært. 

Og igjen – jeg beklager, virkelig. Dere må gjerne maile meg om dere vil snakke med meg om det, eller fortelle meg hva dere føler. ♥

107 kommentarer
  1. Du er et utrolig godt menneske Anna❤️ De som har følgt deg vet at dette var en dum ting, men som du absolutt ikke hadde noe hold med rasisme å gjøre! Vi er heldig som har deg i bloggnorge

  2. Har subscribet på den listen siden tidenes morgen. Jeg har aldri sett på deg som en rasist eller trodd at du tenker annerledes på mennesker som ikke ser ut som en nordmann med ski på beina. Du tar kritikk på en god måte og dette blogginnlegget er helt ærlig. Flott Anna!

  3. Du er flink Anna!❤️❤️ Alle gjør feil og tror de aller fleste skjønner at dette ikke var ment rasistisk❤️

  4. Er ofte innom listene dine og har aldri tenkt over det navnet før! Men utrolig bra innlegg, og de som oppfatter deg som og/eller kaller deg rasist kun utifra et navn på en spotifyliste burde tenke seg litt om og kanskje ikke slenge ut anklagelser helt uten videre. Syns jeg da.
   Jeg bare lurer på hvorfor/hvordan det plutselig ble så mye oppstyr rundt den listen nå? Ettersom den har hatt det navnet forever?
   Ellers stor klem til deg og god søndag! Håper ikke du blir altfor fortvilet over dette<3

  5. <3<3 Det er bra du legger deg flat, tar selvkritikk og lærer av dine feil. Jeg tror ikke du mente noe vondt med det, og jeg tror heller ikke du er rasist. Du er et bra menneske, Anna <3

  6. Elena: det var flere som la ut bilde av det på instastory! gjør jo at det ender opp i en endring, noe som er det viktigste. de fleste har slettet nå, etter navnet ble endret. hvorfor akkurat nå var vel fordi noen så det og ville formidle at det ikke var greit. men det var jo på tide, at den har hett det “så lenge” er jo nesten bare værre! skulle jo endret det for lenge siden

   god søndag til deg også <3

  7. Pleier ikke kommentere, men ville bare si at jeg synes dette her var veldig bra av deg. Hele teksten og selvinnsikten skulle jeg til å si. Utrolig fint innlegg! Ønsker deg alt godt videre, du er rå! :))

  8. H: spillelisten het “dat day” etterfulgt av et veldig ladet, rasistisk ord, jeg tenker jeg lar være å skrive det her. ikke noe vits i å ha fokus på selve ordet, men heller det at jeg valgte å ha det med. no good!

  9. Du er et godt menneske, Anna! Det står respekt av måten du håndterer dette på mener jeg. Alle kan gjøre feil! Store klemmer fra fast leser <333

  10. Fint at du sier unnskyld, men synes folk er litt vel hårsåre nå. Bruker spillelistene dine innimellom, og har aldri verken reagert på navnet eller tenkt noen tanker om at du er rasist. Men at du legger deg så pass flat for dette, synes jeg viser hvor bra du er! Alle gjør feil og sier og gjør ting uten å tenke seg om, det betyr ikke at vi er dårlige mennesker for det. Nå har du gjort “ditt”, og prøv å glem dette. Det definerer deg ikke som person på noen som helst måte. Stå på Anna, du er rå!

  11. Du er SÅ reflektert, Anna! Du takler kritikken på en så voksen og fin måte, og unnskyldningen du kommer med er så fin og ektefølt. Kjempebra, jeg ble rett og slett imponert. Flere bloggere skulle lært litt av hvert av deg:-) Ha en fin søndag, klem<3

  12. s: det er fint å høre at du aldri har tenkt det. men det er viktig å huske at folk har forskjellige forutsetninger også. som hvit vil en nok aldri 100% forstå alt det vonde som ligger bak ordet, og kanskje enkelte vil se på det som “hårsårt”. men det er viktig å prøve i hvert fall, og folk må få reagere på det mener jeg <3

   tusen takk forresten! <3

  13. Ble vel litt kort og dårlig formulert ser jeg. Synes bare at folk blir krenket av enhver minste ting for tiden, og alt skal være så politisk korrekt. Jeg mente at de som følger deg og har lest bloggen din bør vite at du ikke er rasist pga. et lite gjennomtenkt listenavn på spotify. Kan kanskje forstå at de «utenfor» reagerer litt, men likevel er det litt spesielt at det blir ramaskrik av det. Vi som følger deg vet iallefall at du er en tvers igjennom god person og kunne aldri sett for oss deg som rasistisk..det blir helt fjernt! <3 Ikke la dette oppta tankene dine framover. Stå på videre, Anna!

  14. Sunniva: handler vel om det at ja, alle gjør feil, men som forbilde og med en arena man når ut til mange er det ekstra viktig å tenke seg om før en legger ut ting, men også å slå ned på det når det først har skjedd.

   .. og tusen takk! <3

  15. Først og fremst: kudos til deg for at du legger deg flat og tar selvkritikk! Ikke alle bloggere (eller folk generelt) har den egenskapen. Likevel må jeg bare si (og dette er overhodet ikke kritikk mot deg) at jeg synes veien til Krenke-land har blitt for kort i disse dager. Det å beskylde noen for å være rasist er alvorlig, og man må se ting i kontekst.
   Det hadde aldri falt meg inn å se på deg som en rasist. Du virker bare tvers i gjennom god, og om ikke annet så har du i alle fall bevist det nok en gang ved å svare på denne kritikken som en voksen, reflektert og empatisk person 🙂

  16. Kjersti: Kjersti: det er fint du ikke ser på meg som rasist, og ikke har gjort det – men jeg kan også forstå veldig godt at noen gjorde det i dag. jeg svarte på det ang. krenking og “hårsårhet” i noen kommentarer ovenfor, for ja – jeg kan være enig i at en blir kjapt krenket av enkelte ting i 2018 – men rasisme er ikke en av de. der syntes jeg folk skal føle – det var de følelsene som gjorde at de har kommet seg ut av alt forferdelig de har opplevd (og enda opplever). og forhåpentligvis er det de følelsene som gjør at rasisme en dag er ikke-eksisterende.

   .. tusen takk forresten! <3

  17. Synes du skal ha cred for at du faktisk legger deg flat og ikke bare sier «unnskyld hvis noen ble krenka» som folk ofte sier. Du er kul og jeg heier på deg!

  18. Alle kan gjøre feil, og det står respekt av å unnskylde seg på den måten du gjør <3 Dessuten må jeg bare få sagt at jeg har fulgt deg helt siden starten, og jeg vet at du absolutt ikke er en rasist!

  19. Åå du er god. Alle kan si eller skrive ting uten å legge noe mer i det, er fint og voksent at du snakker om det og legger deg flat. Flere influencere og bloggere burde være som deg <3 ha en fin søndag(ish, ble brått veldig sent å si)!

  20. Åh jeg fikk skikkelig vondt inni meg da jeg fikk med meg dette på storyen til hkeem. Jeg tror de aller fleste vet at du ikke mente noe vondt. Ihvertfall vi som har fulgt deg lenge. Du virker utrolig snill og godhjerta og er den siste personen jeg ville oppfattet som en rasist. Jeg kan selvfølgelig skjønne at andre mener at dette ikke var innafor hvis man først tenker over det, men absolutt alle gjør feil. Og spesielt når det ikke lå noen som helst betydning bak og du legger deg helt flat. Håper du ikke klandrer deg selv for mye Anna! Digger deg!! Klem<3

  21. Live: jeg har snakket med hkeem og det er no bad feelings der. han er en fin fyr og sier i fra om noe som ikke er innafor. det er sjukt forståelig at folk reagerer ja! og viktig som nevnt. <3 klem til deg fine

  22. Jeg er enig i at det var et lite gjennomtenkt og ikke greit i det hele tatt. Det er kjempebra at du tar selvkritikk og legger deg flat med en gang, du er et godt menneske Anna! Men jeg kjenner jeg blir mektig sint av de kommentarene som var under bildene dine på insta tidligere idag(syns det er bra at du fjernet det). For de var så ufine og absolutt ikke innafor i det hele tatt. Man kan si ifra på en ordentlig måte istedenfor å gå til personangrep og faenskap på den måten der, fysj!
   Du er flott Anna, alle gjør feil <3

  23. Hanne: ja nei de var ganske ufine. folk skal så klart få lov å bli sinna, men ikke på den måten nei. jeg leste egentlig ikke så mange av de før jeg stengte kommentarfeltet <3 men en person har sendt melding og sagt unnskyld faktisk, så det var stort. folk er stort sett veldig fine <3

  24. Utrolig bra skrevet, så ærlig! Det står stor respekt til deg som klarer å være så reflektert! Du er så god, digger deg!

  25. Fine, gode Anna! Misforstå meg rett, men jeg er så glad for at det var deg dette skjedde med. Ingen andre hadde vært like ydmyk og ærlig i beklagelsen sin som du var her. Det er lett å gjøre slike feil, og jeg er sikker på at alle forstår deg. Ha en fin uke <3

  26. Anonym: sånt skal ikke skje egentlig tho! men det gjør vel det av og til <3 heldigvis lærer man av det. takk for fin kommentar uansett fine deg.

  27. skal si jeg har reagert på navnet på listen din tidligere da jeg hører på mye av samme musikk som deg, men følte da at det kanskje ikke var helt min plass å si noe lissom vet ikke heh. anywho, stor cred til at du faktisk går så langt å skrive et innlegg om det, er så mange som ville feiet det under teppet og bagatelisert det. blir litt stolt som fast leser av dette innlegget anna, viser hvor godhjerta du er, og hvor mye du faktisk bryr deg <3<3

  28. #anna4president
   Nei, men helt seriøst! Tror alle som kjenner til deg og bloggen din vet at du ikke på noen måte er rasist. Vi er alle mennesker, vi gjør alle feil og vi må alle gå gjennom konsekvensene for det. Det er dog få som innrømmer feilene sine så høyt og tydelig slik som du gjorde her og tar ordentlig selvkritikk, det sier sitt! Utrolig bra innlegg, Anna. Har alltid hatt respekt for deg, men nå enda litt mer 🙂

  29. det er helt menneskelig å gjøre feil, selv om jeg selv aldri har reagert på navnet – kanskje fordi jeg gjennom bloggen din vet du ikke er noe rasistisk. Jeg blir så stolt av å være fastleser når jeg ser hvor mye du bryr deg og engasjerer deg i viktige saker. Du er tvers gjennom god <3

  30. Veldig flott innlegg av deg, Anna! Viser at du er utrolig reflektert og har evnen til å sette deg inn i andres situasjon. Må si jeg ble utrolig imponert over deg nå! Klem <3

  31. Syns det er så fint og viktig og bra av deg og si unnskyld! <3 Men husk at selv om noen gjennomfører noe som kan oppleves som en rasistisk handling, betyr ikke det at personen automatisk ER en rasist. Likevel, veldig bra av deg og ta det så alvorlig som det jo fortjener.

  32. Jeg har fulgt bloggen din i mange år, og har også sett listene dine på Spotify. Jeg er selv mørk i huden, og har aldri reagert på den listen. Men synes det er veldig flott at du legger deg flat og unnskylder, for alle mennesker er unike og føler forskjellig. Du virker som et flott menneske, og jeg er stolt over måten du har håndtert dette på, selvom jeg ikke kjenner deg en gang. Stå på Anna, ikke la dette gå for mye innpå deg. Du har loads av støtte fra alle leserne dine, we love you

  33. Helt enig i kommentarene ovenfor, og såå glad du ikke har fått noen negativekommentarer her. Du er flott, og det er så gøy å følge deg på sosiale medier! Sjukt bra av deg å respondere på denne måten:-)

  34. For et utrolig fint og reflektert innlegg! Veldig forfriskende å se noen ta ansvar i å lytte til det som blir sagt og ta det innover seg, revurdere, gå noen runder og lære istedenfor å gå rett i forsvar som første impuls!
   Når det er sagt må jeg også trekke frem favorittdelen min, for midt i dette innlegget sitter jeg slukt av seriøsiteten og viktigheten som det preges av så kommer dette helt uventet på meg:
   Dette er absolutt ikke et forsøk på en unnskyldning, men listene mine (disse er ikke public da) heter ganske mye usakelig – som “reise hoe”, “fetta på skrot festival” og “brønnøy oldschool rån”.
   Altså, jeg REVNER hhahahah så jævla bra.

  35. Anonym: det er bra du aldri har trodd det! <3

   men ja jeg kan forstå at mange andre brydde seg om det, selv om andre ikke enser det. forskjellig grunnlag og utganspunkt!

  36. Karina: det er så sant, og det er mye det jeg har lært i løpet av de siste dagene – fo REAL hvor forskjellig vi føler og reagerer på ting. tusen tusen takk fine deg <3 i love you too, ass!

  37. Herregud for et flott innlegg! Man ser faktisk flere sånne typer videoer på feks youtube hvor folk gir unnskyldninger for slike ting de har sagt eller gjort, bare for å få det unnagjort. Utrolig fint og reflektert skrevet, synes du ordlegger deg så bra her! Dette fikk faktisk meg til å tenke litt over hva jeg sier og hva jeg skriver. Man tenker jo at man MENER det jo selvfølgelig ikke på den måten det kan bli tolket, men det betyr fortsatt ikke at det ikke KAN bli tolket på det viset. Så masse respekt Anna, utrolig som en fast leser og highkey fan av deg å se hvor flott du er fra innsiden og ut <3 ha en superfin uke.

  38. Hei hei!
   Nå er jeg jo en hvit jente jeg og så kan ikke være den mest dømmende av deg her ute, og jeg syns det er fint at du skjønner at navnet på spillelisten var galt og ber om unnskyldning på en såpass seriøs måte.
   Det jeg lurer på er hvorfor det tok så lang tid for deg å ta tak i dette hvis denne spillelisten er så gammel? Jeg går utifra at du har blitt en del mer oppmerksom hva som er sosialt akseptert siden spillelisten ble laget, så hvorfor endret du den ikke da du skjønte det var galt? Hvorfor ventet du til folk fant den og ble krenket, istedet for å endre på den før du krenket noen?
   Dette er ikke kritikk, lurer bare på hvorfor du ikke har endret på den før siden du virker som en av de få bloggerne som har litt vett!

  39. All respekt til deg som ikke prøver å ro deg unna, men heller legger deg flat og sier unnskyld! Har fulgt bloggen din i mange og har alltid likt deg, og nå liker jeg deg enda mer! Man lærer av sine feil – det gjelder både meg og deg, OG alle andre. Ha en fin kveld videre! <3

  40. Er veldig imponert over responsen din på dette, spesielt når du har svart på kommentarene som prøver å avfeie dette! Mener ikke å være vanskelig eller kontrollfreak, men rasisme er ikke bare “jeg hater svarte mennesker” osv. Dessverre er hele systemet vi er vokst opp med rasistisk og det skal mye til å avlære dette. Mener derfor det blir feil å komme med den der “jeg er ikke rasist”, selv om jeg skjønner hva du mener. Jeg vil derimot påstå at hvert fall alle vi som har vokst opp i Norge er betinget til rasistiske tanker og fordommer. Det aller viktigste er å være villig til å høre og endre seg. Nok en gang er jeg kjempeimponert av hvordan du har håndtert dette! Mange rasister og mange bloggere som skulle lært å svare på konstruktiv kritikk fra deg.

  41. For et fint og reflektert innlegg! Jeg tror mange har noe å lære av måten du har taklet og respondert på dette på. Du virker som en utrolig herlig person, og jeg unner deg alt godt <3

  42. Pleier aldri å kommentere blogginnlegg, men tror du er den en av få bloggere som faktisk har tatt selvkritikk og vist forståelse for at andre ikke deler samme mening, føler mange bloggere ville heller gått i forsvarsmodus og ikke endret på noe.
   Selvfølgelig synes jeg ikke navnet på lista var så ille, men folk skal få lov til å ha forskjellige meninger og det er så bra å se at du respekterer det. Du er god.

  43. Og igjen viser du hvorfor du er min favorittblogger<3 Du gjorde en feil, det var dumt av deg, men du har lagt deg flat og sagt unnskyld. Stor respekt for det! Håper du ikke lar dette gå for mye inn på deg, fine du. Ha en fin uke<3

  44. Du er så vanvittig fin, på alle måter! Blir så stolt og inspirert av deg, og er så utrolig glad du finnes. Hadde vært så utrolig mye enklere for deg å ignorert det hele, eller brukt «hårsår»kortet. Det er derfor så utrolig VIKTIG og modig av deg å innrømme feil, og stå for det!! Selv om jeg leser i kommentarfeltet her at mange mener dette bare var en liten ting, og at folk blir krenket av alt, så er det likevel så utrolig sårt for mange. Du er så bra, Anna!!! Takk for at du er som du er<3

  45. Anonym: tusen takk for tilbakemeldingen! det betyr mye at du også selv “tenker over”, er det jeg vil ha litt frem her også – at man virkelig må bli flinkere til å tenke godt over hva en sier, men særlig skriver! <3

  46. Helene: hallo! skjønner godt at du lurer på det. og jeg irriterer meg jævlig over meg selv her, for jeg husker det var ei som kommenterte det for en god stund siden, hvorfor listen het det. og jeg husker jeg tenkte: “faen det er egentlig jævlig sant, det er da strengt talt ikke nødvendig at spillelisten skal hete det??”, og tenkte at det skulle jeg skifte. men akkurat da var det vel enda “bare et ord” og listen hadde hett det så lenge, at jeg glemte å skifte på det da. og kom heller ikke på det i ettertid, siden jeg ikke forsto alvorligheten av det satt det seg nok ikke festet godt nok til å huske å gjøre endringen. men etter så mange tok det opp på søndag, fortalte meg følelsene sine, sinnet sitt og virkelig lagde et poeng av det forsto jeg jo endelig at det ER ikke bare et ord, og det ER jævla viktig å fjerne det. og det er så pinlig på en måte, at det måtte så mye til å komme på å huske å fjerne det. at det ikke satt seg som viktig nok etter den første kommentaren tidligere gangen, til å sette seg fast i hodet som “det er noe jeg skal fjerne når jeg kommer hjem”. men men

   håper du fikk svar på det du lurte på!

  47. Linna: herregud dere er mer enn jeg fortjener!! takk for at dere sier så mye snilt. veldig fint å høre, men også viktig at det virker som du og dere forstår alvoret også. takk<3 <3 <3

  48. Ida: tusen takk Ida! og ja, du har så innmari rett i det du sier. det jeg tenker å ta kort opp i neste innlegg – at en kan leve og tro at en er mot rasisme og jobber aktivt mot det, men så lenge man mener enkelte ord er “bare et ord” vil rasisme aldri bli borte. og det er litt det som kan være vanskelig, for man tenker “ja men det er jo bare et ord, det er jo ikke ment for å støte” – men så lenge man er med på opprettholde den hverdagsrasismen, hjelper det ikke så mye at en prøver å kjempe de “større” sakene som hatkriminalitet, rasepolitikk osv. man må først få det grunnleggende straight. og det at jeg var med på å bidra på å opprettholde en sånn grunnleggende rasisme med navnet på den spillelista gjør vondt å tenke på, og guri malla som jeg har lært av det. og håper på å lære videre!

   takk for fin kommentar <3

  49. Respekt: du er god! helt ærlig ser jeg ikke hvordan noen som helst kunne gått i forsvarsmodus i en sånn situasjon, og mener det er selvsagt en skal reagere slik som dette, haha <3 men tusen takk uansett!! og takk for at du tok deg tiden til å skrive en kommentar, det blir jeg veldig glad for!

  50. Sandra: det er så sant, og det er det vi trenger å lære. forståelse for medmennesker er key, det er slik vi kommer oss fremover i tiden – uten det er vi virkelig ingenting. og er det noe verden trenger mer av i 2018 er det jaggu meg forståelse for medmennesker. det er så viktig å prøve å forstå, og når en prøver, ender man ofte opp med å forstå også. haha vet ikke om det ga mening slik som det gjorde i hodet mitt, men. tusen takk for nydelig kommentar fine deg

  51. Takk for du er voksen og reflektert som ser at det var feil! SÅ trist at det er så mange som skriver det ikke var “så ille” i kommentarfeltet… Tenker at de fleste leserne dine er hvite, unge jenter som aldri har tenkt over hvor privilegerte de er, så man kan vel ikke forvente annet. Håper innlegget ditt får noen til å tenke at SHIT, det er sykt ukult å bruke slike uttrykk.

  52. Så fint at du legger deg flat! Deilig å se noen som tør å si at “hei jeg var totalt idiot, har ingen unnskyldning eller grunn, unnskyld”, i en situasjon hvor de fleste andre prøver å ro seg unna! Bra!

  53. Jeg vet Ikke hva lista di het, men jeg kan vel kanskje tenke meg til det. Jeg synes du takler dette bra, og at du gjør noe ekstremt bra når du skriver dette innlegget med en oppriktig unnskyldning <3 ikke vær for hard mot deg selv bare, vi gjør alle feil innimellom som kan tolkes feil av noen.
   Dette viser at du er et jordnært og medmenneskelig menneske!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg